luni, 17 noiembrie 2014

Interpretabilitatea legilor la noi...




In Romania zilelor noastre asistam din pacate la o interpretare in mai multe feluri a legilor.Ca sa fiu mai explicita, iata un exemplu concret: Potrivit Legii 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in Art .2 arata ca:

„(1) Persoanele cu handicap, in intelesul prezentei legi, sunt acele persoane carora, datorita unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.“

Iar dupa Legea nr. 263/2010, actualizata 2014, privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 68

„(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;

b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca .

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.

(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca .“

Dupa Legea 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se stie ca avem urmatoarele grade de dizabilitate: grav, accentuat, mediu, usor. Eu as imparti gradele cu dizabilitate in felul urmator: foarte grav, (cei care sunt in pat) grav, accentuat, mediu, usor.


Din pacate, la noi gradele de dizabilitate sunt confundate cu incapacitatea de munca. Dupa parerea mea, daca esti in grad de dizabilitate grav, spre exemplu, sau ai nevoie de asistenta personala, care te ajuta sa te descurci si cand esti in fotoliul rulant, acest lucru nu inseamna ca nu sti sa lucrezi cu calculatoul sau ca nu esti capabila de a gandi, de a fi util societatii… (cum este cazul meu). Intr-un cuvant ca nu ai avea capacitatea de munca.

De aceea „trebuie, in primul rand, sa se faca deosebirea intre pensie si indemnizatie. Persoanele cu handicap nu primesc pensie! Aceste persoane primesc prestatii sociale: pentru handicap grav – indemnizatie lunara, buget complementar si indemnizatie de insotitor, in baza Legii nr.448/2006 privind protectia si poromovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Conform acestei legi, toate persoanele cu handicap au dreptul sa munceasca.

Numai cei „stigmati”, dintr-un motiv sau altul, si cei cu pensia de invaliditate, nu au dreptul de a munci…  „O persoana cu dizabilitati se poate angaja. Persoanele cu handicap au dreptul sa lucreze si sa primeasca si indemnizatia lunara, bugetul complementar si indemnizatia de insotitor. Doar opersoana care are si calitatea de pensionar de invaliditate nu se poate angaja”.  (sursa: http://svnews.ro/o-persoana-cu-dizabilitati-poate-sa-lucreze-fara-sa-piarda-indemnizatia/23976/#ixzz2tO5OiiP9).

Dupa parerea mea, aici se face o discriminare foarte mare atat din punct de vedere moral, cat si material, dar mai ales din punct de vedere functional restrictiv!

In curand am aflat urmatorul lucru: „cumulul pensiei cu salariul este legal”, dar de ce se face o alta discriminare in acest sens si anume: „de ce nu se poate cumula pensia de urmas cu salariul”? Dupa mine si aici se face o discriminare intre pensionari si drepturile acestora… La unele categorii se poate cumula pensia cu salariul, la altele nu. De ce!???

Cu cele prezentate mai sus am dat din nou o tema de gandit politicienilor, guvernantilor, parlamentarilor, celor care zic ca ne reprezinta, sa o demonstreze nu numai prin vorbe, ci si prin fapte! In acest sens ar trebui sa se faca legi corecte , care sa nu lase loc de interpretari si mai ales sa nu permita  discriminari de niciun fel…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Stiiti ce zi este 3 Decembrie?

Stiiti ce zi este 3 Decembrie?      Aparent aceasta data nu va spune nimic, dar pentru multi totusi inseamna ceva si anume: este ...